tiistai 29. joulukuuta 2015

Tirikan on täällä taas

Vuosi on kulunut viimeisestä blogi päivityksestäni. Nykyään tuntuu että valitan aina siitä kuinka aika kuluu nopeasti ja tuntuu että vastahan se ja se tapahtui, mitään ei kerkeä tekemään. Sama ei kyllä päde tähän kissa harrastukseeni. Tirikanin A-pentue syntyi helmikuussa 2014, pikkuiset pennut täyttävät pian 2 vuotta. Voisi kuvitella että kasvattajasta tuntuisi että vastahan ne syntyivät, mutta minusta tuntuu kuin siitä olisi ikuisuus kun olen pienien karvapallojen tuhinaa kuunnellut. Poden kaiketi hirmuista kissanpentu kuumetta. Suunnitelmia on mahtunut vuoteen 2015 mutta aina ei kaikki mene putkeen ja takapakkeja on koettu ja jopa mietitty tämän harrastuksen lopettamista tai jäihin laittoa. Mutta halu ja into ovat vieneet voiton.

Kuvassa takana Tirikan Alvida Frey System Failure, Jalecats Lovely Luna, Skazki Kitty Pryde ja edessä perheemme cornish rex ukko Saca´s Dallon of Daylight alias VeetiEdelleen Tirikan kissalan tavoite on kasvattaa itämaisia pitkäkarvoja, mikä tuo jo itsessään riittävästi haastetta mutta se ei riitä niin aion jatkaa myöskin ihanien savujen parissa. Mainittakoon siis että itämainen pitkäkarva on hieman harvinaisempi kuin sisarrotunsa itämainen lyhytkarva. Vuonna 2014 lyhyt turkkisia syntyi 170 ja pitkäturkkisia 29 joista Tirikanin A pentueeseen saatiin kolme ( Amon Dell Alt Delete, Argon Troll Alt Ctrl ja Alvida Frey System Failure ). Kasvatuksessa otetaan tietenkin huomioon terveydelliset asiat mutta siihen liittyy vielä paljon muitakin sääntöjä joita on noudatettava. Pitkäkarva kasvatuksessa saa käyttää vain pitkäkarvaisia tai pitkäkarva pentueesta syntyneitä lyhytkarvoja eli variantteja. Tämä asia supistaa jo paljon ehdokkaita miettiessä astutuksia, kaikkia kissoja kun ei jalostukseen voi jättää ( ja jalostuksen ulkopuolelle jättö ei tarkoita että kissa olisi huono vaan siihen liittyy aivan toisenlaiset asiat ). Itämaisen pitkäkarvan kasvatuksessa voidaan käyttää myös siamilais variantteja ja balineeseja mutta tässä asiassa tulee eteen valitsemani polku, savu väritys. Savu kasvatuksessa ei saa käyttää valkoisia kissoja sillä siamilaisissa ja balineeseissa savu väritys ei ole hyväksytty väri. Toki pentueissa näitäkin yksilöitä syntyy sillä sukutaulukoissa on myös savuttomia yksilöitä, näin kävi myös Tirikanin A- pentueessa kun maailmaan saapui kaksi siamilaista pitkäkarva sisarrusten seuraan (Abraham Loki Caps Lock ja Adriana Enter). Loki ja Adriana jäivät automaattisesti ulos kasvatuksesta savun takia. Eli kaikki nämä seikat pitää ottaa huomioon ja sitten vielä tietenkin ne sukutaulut. Onneksi Kissaliitto on perustanut Omakissa nimisen palvelun jonka kautta tulevien astutusten suunnittelu on paljon helpompaa, tätä ennen kasvattajat käyttivät paljon PawPedia. Omakissan astutus kaavio laskee suoraa sukusiitoskertoimet. En voi kuin ihmetellä miten aiemmin ilman tietokoneita kasvattajat ovat sukutauluja selailleet ja tutkineet.

Tirikan Amon Dell Alt Delete
                                                    
Vuosi 2015 on ollut monella tapaa raskas. Koimme menetyksen kesällä kun A pentueen Adriana (Tirikan Adriana Enter) menehtyi. Olin paikalla ja sain viettää viimeiset hetket hänen kanssaa. Kiitän Adrianan omistajaa Jenni-Juliaa suunnattomasti siitä että hän piti minua ajan tasalla kasvattieni asioista. Jennin luona asuu edelleen upeaksi kasvanut Loki, ja Loki on kuulema saamassa seuraa joululahjaksi.
Kasvatin menetys ottaa yhtä koville kuin oman kissan menetys, mutta samalla koin myös surua kasvatin omistajia kohtaan. Näiden tunteiden käsittely on vienyt oman ajan, mutta aina voi sattua ja tapahtua kuten elämässä yleensäkkin, jatkettava on, luovuttamalla ei mitään saavuta.

Muistoissamme Fi'Tirikan Adriana Enter 23.2.2014-18.7.2015

Suunnitelmia vuoteen 2016 löytyy. Suunnitteilla on kaksi Tirikan pentuetta, toivon mukaan vielä tulevaan kevääseen. Ihanan ja onnistuneen A-pentueen emo Utu alias Jalecats Lovely Luna  OSH ns var etsii kumppania ja A-pentueesta jatkoon jäänyt Alvida alias Tirikan Alvida Frey System Failure OLH bs odottelee sopivaa ajankohtaa. Luvassa on siis toivon mukaan pitkäturkkisia itämaisia, mutta mahdollisuus on myös itämaisiin lyhytkarvoihin, siamilaisiin ja balineeseihin.


Tirikan Alvida Frey System Failure ja Jalecats Lovely Luna

                   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti